Begrijpen is belangrijker dan akkoord gaan
In een podcast over communicatie hoorde ik onlangs een heel sterke slogan:
“You don’t have to agree, as long as you understand.”
De podcast was van Jefferson Fisher, die met zijn nieuwe boek The Next Conversation momenteel veel succes heeft.
De boodschap raakte meteen een snaar bij mij. Het gaat over het idee dat je niet per se met iemand akkoord hoeft te gaan, zolang je elkaar maar begrijpt. Begrip is de basis, niet overeenstemming.
Die gedachte deed me terugdenken aan iets wat ik vroeger vaak vertelde toen ik nog met personeel werkte. Bij de eerste gesprekken met nieuwe medewerkers had ik een aantal standaardprincipes die ik uitlegde — naast praktische zaken over het bedrijf, ook enkele structurele filosofieën.
Een daarvan ging over hoe ik omging met conflicten of meningsverschillen. Ik zei altijd: “Als ik niet met je akkoord ben en ik zeg dat ook duidelijk, betekent dat niet automatisch dat je ontslagen wordt.”
Ik gaf daar vaak een concreet voorbeeld bij: er was ooit een moment dat ik erg kwaad was op een werknemer. Maar kwaad zijn betekende voor mij niet dat iemand ontslagen moest worden. Het betekende vooral: er is iets dat besproken of aangepast moet worden.
Boosheid betekent niet automatisch ontslag.
Niet akkoord gaan betekent niet automatisch dat de samenwerking stopt.
Dat sluit mooi aan bij de slogan van Jefferson Fisher:
“You don’t have to agree, as long as you understand.”
Misschien niet 100% hetzelfde, maar de kern is duidelijk: begrip en open communicatie zijn veel belangrijker dan steeds maar op één lijn te zitten.
Onder of bovenaan deze blog vind je ook de link naar mijn andere blogpost over hoe ik loonbesprekingen aanpakte tijdens die eerste gesprekken.