Moet ik dat nu doen?
Het doel is om alle acties die op je pad komen te analyseren aan de hand van deze vraag. Elk woord in deze korte zin “moet ik dat nu doen” heeft een specifiek doel om de actie in vraag te stellen:
- MOET: Is deze actie noodzakelijk?
- IK: Ben ik de juiste persoon voor deze taak?
- DAT: Is dit de juiste actie?
- NU: Is dit het juiste moment?
- DOEN: Moet er überhaupt actie ondernomen worden?
De theorie achter de vraag
In David Allen’s boek “Getting Things Done” wordt een vergelijkbaar concept besproken, waarbij het draait om het onderscheid tussen belangrijke en dringende taken. Dit sluit aan bij de Eisenhower-matrix, die taken categoriseert als belangrijk/niet belangrijk en urgent/niet urgent. Hoewel de Eisenhower-matrix de persoonlijke factor (‘ik’) niet expliciet meeneemt, is het in essentie een andere interpretatie van “moet ik dat nu doen?”
Een breder perspectief
We kunnen dit concept ook in een breder perspectief plaatsen. Vraag jezelf eens af: wie zal zich later nog herinneren dat je vandaag zo hard gewerkt hebt door steeds “ja” te antwoorden op “moet ik dat nu doen?” Mogelijk zijn het alleen je kinderen die zich zullen herinneren hoe hard je werkte – en wellicht niet op een positieve manier.
Een andere invalshoek vinden we in het boek “Four Thousand Weeks” van Oliver Burkeman, dat stelt dat werk nooit echt ‘af’ is. Je inbox zal nooit helemaal leeg zijn. Dit concept sluit aan bij “Who Not How” van Dan Sullivan en Benjamin Hardy, dat een andere benadering biedt van dezelfde vraag die ik 20 jaar geleden leerde: “Moet ik dat nu doen?”
De essentie
De kernboodschap blijft: stel jezelf steeds de vraag – moet jij dat nu doen?
Dit artikel is gebaseerd op persoonlijke ervaring en inzichten uit verschillende productiviteitsboeken. Het combineert klassieke tijdsmanagement-principes met moderne inzichten over productiviteit en levensvervulling.
Gerelateerde boeken:
- “Getting Things Done” – David Allen
- “Four Thousand Weeks” – Oliver Burkeman
- “Who Not How” – Dan Sullivan & Benjamin Hardy