—
Minds Must Ripenst!
—
Geesten moeten rijpen
Na het bekijken van verschillende reels op sociale media werd ik plots geprikkeld door het idee van automatische prijszetting voor de verhuur van onze kamers en appartementen. Het concept bleef in mijn hoofd hangen en begon steeds meer vorm te krijgen.
Als ik op die manier het rendement kan verhogen, waarom zou ik het dan niet doen? Een lege kamer is immers te vergelijken met een lege stoel in een vliegtuig: het is pure verspilling. De vaste kosten blijven toch doorlopen – denk aan verwarming, internet, rente op leningen, personeelskosten. In dat licht bezien is een boeking tegen een sterk verlaagde prijs nog altijd een bonus in vergelijking met een kamer die onbezet blijft.
Toch vind ik het vreemd dat het zo lang heeft geduurd voor ik hier echt werk van heb gemaakt. Niet zozeer om te begrijpen dat lege kamers geld kosten – dat was me al langer duidelijk – maar om actief op zoek te gaan naar slimme, automatische oplossingen. Denk aan software die de prijzen flexibel aanpast op basis van de bezettingsgraad, de vraag in de markt, of zelfs het seizoen. Prijzen die automatisch dalen in het laagseizoen en stijgen wanneer de vraag piekt, dat soort dingen.
Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt en contact opgenomen met de salesafdeling van mijn boekingssoftware. En jawel, zij bleken een partner te hebben die precies zo’n tool aanbiedt. Ik ben ermee begonnen, maar achteraf gezien vraag ik me af: waarom heeft het zo lang geduurd voor ik deze stap zette?
Hetzelfde geldt voor een poetsvrouw
Het verhaal herhaalt zich als ik denk aan het inschakelen van een poetsvrouw. Jarenlang heb ik getwijfeld en de drempel om extra hulp in te huren leek enorm hoog. Maar nu ze er is, snap ik echt niet meer hoe ik het ooit zonder haar heb gered!
Ze werkt niet alleen veel efficiënter en sneller dan ik ooit zelf zou kunnen, maar ze levert ook nog eens een betere kwaliteit af – en dat alles voor een eerlijke prijs. Terugkijkend vraag ik me af: waarom heb ik dit niet veel eerder gedaan? Wat hield me tegen?
Van alles zelf doen naar slimmer werken
In het begin deden we zo veel mogelijk zelf. Dat leek logisch, want je denkt dat je op die manier kosten bespaart. Voor het strijken van de kussenslopen hadden we zelfs een tweedehands strijkmachine aangeschaft. De appartementen en kamers werden tot in de puntjes verzorgd: alles netjes gepresenteerd in mooie mandjes met doekjes, kleine zeepjes en andere details die het verschil maken.
Maar gaandeweg is dat veranderd. Nu gaat veel meer naar de wasserij, en zaken zoals koffie, thee, melk, suiker en koekjes worden in bulk klaargemaakt en in doosjes verpakt. Met een kleiner team bereiken we nu meer met minder moeite. Het resultaat? De personeelskosten zijn drastisch gedaald, en die strijkmachine? Die hebben we ondertussen weer van de hand gedaan.
Met 20% van de inspanning behalen we nu 80% van het resultaat. Wie was het ook alweer die zei: “Hoe harder je werkt, hoe minder je verdient”? Oké, het is een vrije interpretatie, maar het voelt wel zo aan.
Update 1: (december 2023)
De software voor het automatisch bepalen van de prijzen? Die heb ik uiteindelijk weer laten vallen. Het bleek minder praktisch dan gehoopt. Het zelf aansturen van de prijzen moest via die nieuwe software gebeuren, wat betekende dat ik nóg een extra systeem onder de knie moest krijgen. Dat lukte me niet echt. Bovendien: als iemand me om een offerte vroeg, kon ik geen duidelijk antwoord geven, omdat de prijs elke dag anders was. Dat voelde onhandig en verwarrend. Er waren nog wat andere problemen, maar die ben ik eerlijk gezegd alweer vergeten.
Update 2: (februari 2024)
Ik kan niet anders dan hier verwijzen naar een boek dat me echt heeft geraakt: *Who Not How* van Dan Sullivan en Dr. Benjamin Hardy. Het heeft een blijvende indruk achtergelaten en past perfect bij mijn ervaringen.
In de inleiding staat iets wat me meteen raakte:
*“The originator of the book Who Not How framework and primary author of this book – Dan Sullivan – didn’t write one word you’re about to read.”*
Bam, recht op doel! Ik sta daar volledig achter en heb bewondering voor mensen die dit principe efficiënt kunnen toepassen. Het draait om een andere manier van denken: niet alles zelf doen, maar de juiste mensen inschakelen. Het is een leerproces, een evolutie in je hoofd. Vandaar ook de titel van dit stukje: “Geesten moeten rijpen”.
Samen met *Die With Zero* van Bill Perkins behoort *Who Not How* tot de boeken die in 2023 echt een stempel op me hebben gedrukt. Ze hebben me doen nadenken over hoe ik mijn tijd, energie en middelen slimmer kan inzetten.