Verslag Urologisch Consult Januari 2024
Het consult
Gisteren had ik een belangrijk gesprek met mijn uroloog over de resultaten van mijn laatste bloedonderzoek. Er was een stijging te zien in mijn PSA waarde – van 0,12 in december naar 0,16 in januari (waar het eigenlijk 0 moest zijn na de radicale prostatectomie). Onlangs was mijn dossier nog ter sprake gekomen en hij herinnerde zich alles nog heel gedetailleerd. Zo voelde hij zich wat schuldig omdat mijn vorige PSA-resultaat niet nul was.
De eerste vraag ging natuurlijk over mijn algemene toestand. Ik kon hem geruststellen dat wat betreft incontinentie alles perfect is. Helaas moest ik wel melden dat de erecties nog volledig afwezig zijn. Aangezien de operatie nog niet zo heel lang geleden is en hij tijdens de operatie erg zijn best had gedaan om de zenuwbanen te sparen moest ik voorlopig niet wanhopen.
We hebben ook gesproken over de injecties die ik gebruikte voor erecties. Ik heb hem uitgelegd dat ik daarmee gestopt ben vanwege de zeer vervelende napijn en het drukkende gevoel. De laatste serie heb ik zelfs niet gebruikt. Een nieuw voorschrift volgde voor spuitjes met alleen papaverine, zonder het tweede bestanddeel (Prostin) dat verantwoordelijk is voor het vervelende nagevoel.
Wat klaarkomen betreft, dat zou vooral in mijn hoofd zitten, omdat klaarkomen ook zonder erectie mogelijk is. Misschien wat minder moeite doen en geduld hebben …
Het behandelplan
Voor het verdere verloop wijst alles op een bestralingsreeks, ondersteund door een hormoontherapie. De hormoonbehandeling zal, als ik het goed begrepen heb, zes maanden duren ter ondersteuning van de bestraling sessies. Voordat we kunnen starten met de bestralingen, moet er eerst een PSMA-scan gebeuren. Volgens mijn uroloog is deze scan overbodig en alleen maar duur voor de gemeenschap, maar het team beslist daarover in groep. Hij is er 100% zeker van dat het resultaat negatief zal zijn, gebaseerd op zijn ervaring.
De hormoontherapie zal beginnen met enkele pillen om bepaalde processen stil te leggen, gevolgd door een spuit die zes maanden werkzaam blijft. Na deze combinatie van bestralingen en hormoonkuur zal mijn PSA nul zijn verzekerde hij me. De afspraken voor zowel de hormoonkuur als de PSMA-scan staan gepland voor maart, dus dit traject zal de ganse zomer in beslag nemen.
We hebben ook (in het algemeen) gesproken over een langere hormoonkuur. Het is geen aantrekkelijk idee gezien de mogelijke bijwerkingen. Hij beaamde dat een langdurige of permanente hormonale behandeling de levenskwaliteit behoorlijk kan verminderen.
Voorlopig is in mijn geval alleen sprake over een kuur ter ondersteuning van de bestralingen. Mijn opzoekingen op het net over hormoontherapie wezen op een gemiddelde hormoonkuur van drie jaar….
Mogelijke bijwerkingen van hormoontherapie
Uit mijn vooronderzoek naar de hormoontherapie blijkt dat er verschillende bijwerkingen kunnen optreden. De meest voorkomende fysieke veranderingen zijn een afname van spiermassa, gewichtstoename en verminderde lichaamsbeharing.
Daarnaast kunnen er klachten optreden die vergelijkbaar zijn met de overgang bij vrouwen. Denk hierbij aan opvliegers, vermoeidheid en stemmingswisselingen. Ook kunnen patiënten last krijgen van pijnlijke zwelling van het borstweefsel, gewrichtspijn en hoofdpijn.
Op langere termijn zijn er risico’s op botontkalking en hart- en vaataandoeningen. De behandeling kan ook impact hebben op het libido en erectieproblemen veroorzaken of versterken. Mijn uroloog benadrukte echter dat niet iedereen alle bijwerkingen zal ervaren – de impact verschilt sterk per persoon.
PPfffff