Select Page

TAI CHI & spuitjes

by | mei 28, 2025 | Personal

Geen sport in huis

Toen ik kind was, had ik eigenlijk niks met sport. Mijn pa niet, mijn ma niet, mijn broer niet. Sport was voor ons niet zo’n ding.

Bruce Lee en karate

Toen ik tiener was, kwamen de kungfu-films op. Ik was grote fan van Bruce Lee. Op een bepaald moment ben ik naar de karateclub gegaan, dat was een half uur rijden, ’s avonds na school. Ik moet 15, 16 jaar geweest zijn. Maar dat was zo’n macho gedoe, ik heb dat echt niet volgehouden. Als je in mijn andere stukjes leest hoe verlegen ik was… nee, die karateclub was niks voor mij.

Judo in het dorp

Daarna ben ik bij judo gegaan, in Herenthout, in mijn dorp. Ik kende daar een paar mannen, vrienden van mijn leeftijd. Maar ik had snel door: judo was niet alleen techniek, vooral kracht. En ik was een smalle, grote slungel. De opwarming, grondgevechten – dat was pure kracht. Ook bij de worpen: als je sterk was, ging het gemakkelijker. Ik heb dat een jaar volgehouden. Ik was net groen, misschien uit medelijden doorgelaten. Maar ook daar hield ik het voor bekeken. Vechtsporten waren niks voor mij. Al is de kiem wel gezet – ik ben altijd fan gebleven van vechtsporten.

Vage pijn in mijn been

Rond mijn 17e, 18e begon ik pijn te voelen in mijn linkerbeen. Vage pijn, moeilijk te plaatsen. Naar de dokter, naar de specialist, allerlei testen. Dat zou komen door één of meerdere geknelde zenuwen in mijn ruggengraat. Met elektrodes aan mijn vingers en tenen konden ze meten waar het zat. En ja, het bleek wel degelijk te maken te hebben met geknelde zenuwen.

Gips en gêne

Eén van de oplossingen: cortisonespuiten. Tijdelijk. En ik herinner me nog iets dat ik al zo vaak verteld heb: ze wilden een gipsverband rond mijn lenden aanleggen. Ik naar het daghospitaal, helemaal strippen, armen horizontaal, en daar stond ik dan. Dat gipsverband moest drogen. Ik moest blijven staan in mijn blootje, en volgens mij zijn er minstens 20 mensen gepasseerd. Niet erg gênant, maar toch… Daar stond ik dan, in mijn blote flikker, en de mensen – dokters, verpleegsters – passeerden. Dat gipsverband heeft ook niet geholpen. Er was geen echte oplossing. Ik moest er mee leren leven.

Geen leger voor mij

In die tijd was er nog dienstplicht. Ik moest eigenlijk naar het leger voor een jaar. We gingen dat sowieso al uitstellen tot na mijn studies, maar omdat ik rugklachten had, ben ik naar het militair hospitaal gegaan. Daar opnieuw testen, en toen kreeg ik het document dat ik voorgoed vrijgesteld was van legerdienst. Gevolg: mijn broer is in mijn plaats moeten gaan.

Voorzichtige raad

De algemene raad die ik toen kreeg: je hebt een rugprobleem, dus ontzie je rug. Geen schokken, geen bruuske bewegingen. En eigenlijk kwam me dat wel uit – ik was toch geen sporter.

Operatie

Naarmate ik ouder werd, werd het erger. Regelmatig rugcrises. Niet uit bed geraken of heel moeilijk. Rond mijn 30e werd het zo erg dat ik opnieuw naar de dokter moest. Van dokter naar specialist, naar super-specialist. Uiteindelijk zei die: we moeten opereren. Op de foto’s zagen ze een uitpuilende tussenwervelschijf die op zenuwen drukte. Dus operatie. Achteraf zei de dokter: “We hebben meer moeten wegnemen dan gepland.” Resultaat: één tussenwervelschijf duidelijk minder dan de rest.

Na de operatie: recuperatie, voorzichtig zijn… maar de pijn kwam terug. Ik had opnieuw last van mijn rug. Jaren later, in het universitair ziekenhuis, opnieuw foto’s. De arts zei: “Met de informatie van nu zouden we die operatie nooit gedaan hebben.” Baf. Ik wist het. Maar goed. Operatie voorbij, rugproblemen bleven. Ik was een rugpatiënt.

Beetje bij beetje bewegen

Fast forward naar mijn veertigste. Ik woog bijna 100 kilo, had rugklachten… en dacht: ik moet iets doen. Voorzichtig dan. Vanuit die oude droom – kungfu, karate – dacht ik: misschien tai chi. Zo’n rustige vorm, goed voor je lichaam. Geen druk. Na wat zoeken vond ik Wim. Hij gaf les op locatie, bij mij thuis. We begonnen met de korte vorm van tai chi chuan. En eigenlijk: dat was leuk. Plezant.

Lopen lukt

Daarna begon ik voorzichtig te lopen. Start to Run. Ondanks het advies om het niet te doen, merkte ik: het deed mij goed. Ik denk dat ik op les 6 of 7 ineens tot het eind gelopen heb. Plots kon ik lopen – lang ook. Iets wat me heel mijn leven niet gelukt was. Sindsdien ben ik een redelijk regelmatige loper geworden.

Mentaal doorbijten

De moeilijkheid bij lopen zit niet in het lopen zelf. Eerst moet je door de eerste 10 minuten. Dan wordt het pijnlijk, heel pijnlijk. Maar als je volhoudt, kom je in je cadans. Dan hou je het vol. Het tweede probleem is mentaal: volhouden.

Spaans en sport

In die periode ben ik ook heftig Spaans beginnen studeren. De trigger lag hier. Avondschool, boeken, Cuba, privélessen, Barcelona. Ik liep met koptelefoon: Spaanse muziek, verhalen, lessen. Het liep letterlijk samen.

Van tai chi ging het naar boksen met kicks, al ben ik daar weer van teruggekomen. Maar het is wel duidelijk: ik ben van “zo weinig mogelijk doen” gegaan naar lopen, boksen, actief zijn. Ik viel flink af. En sinds ik heviger sport, is alles beter gegaan.

De dokter en de spuitjes

In diezelfde periode heb ik iemand leren kennen, een dokter gespecialiseerd in hopeloze gevallen. Hij gaf mij spuitjes in het weefsel rond de zwakke plek. Met Traumeel, dacht ik. Eerst om de drie maanden, nu nog twee keer per jaar. Acht spuitjes in mijn rug.

Het heeft effect. Het is die combinatie – de juiste arts, de spuitjes, het bewegen – die mijn leven veranderd heeft.

Foute boodschap

De boodschap die ik toen kreeg – “wees voorzichtig” – was fout. Ondertussen is ook het hele medische denken veranderd. Bewegen is leven.

Broer ook

Mijn broer heeft ook veel rugproblemen. Een jaar of twee geleden, op voorschrift, heeft hij een cursus gevolgd: 10 of 20 lessen speciale rugoefeningen. Hij geeft toe: dat helpt. Maar daarna is het kwestie van discipline. En ja, dat is het moeilijkste. Geldt ook voor mij.

Scans en zwakke plek

Op een van de scans, gemaakt in functie van mijn bestralingen, zie je duidelijk hoe mijn rug eruitziet: niet goed. Een scheve, zwakke plek. Af en toe heb ik nog uitstralingen. Kort voor mijn nieuwe set spuitjes voelde ik terug verzwakking. Waarschijnlijk stress – die zoekt, naar het schijnt, het zwakste punt.

Ik heb mijn spuitjes gekregen – en de pijn was weg. Was het van de spuitjes? Of doordat de stress wegviel? Of een combinatie? Hoe dan ook: het maakt een verschil.

Kan AI mijn was doen?

Kan AI mijn was doen? Uh, nee. Kan het mijn huis schoonmaken? Nee. Maar het kan je wel een tv-show aanraden die je misschien leuk vindt. Kan het mijn belastingen doen? Nee. Maar het kan wel een verjaardagskaart voor je schrijven als je zelf geen inspiratie hebt. Kan...

Happy Bday Vava

Vava, vandaag zou je jarig zijn. Pas op latere leeftijd hebben wij, uw zonen, geleerd om je verjaardag echt te vieren. We denken aan je vandaag — met liefde, met een glimlach, en met een beetje spijt dat we het toen niet genoeg deden. Happy birthday, Vava....

Pi, oneindig, chimpansee

Pi en het oneindige toeval Op facebook passeert iets over Pi dat me blijft fascineren: het idee dat in de cijfers van Pi alles verborgen zit. Niet als mystiek of magie, maar gewoon als gevolg van wiskunde en kans. Pi, het getal dat we kennen als 3,14159…, is een...

In Memoriam Leo Janssens († 17/06/2025)

Dag Leo, Ooit waren wij de 4 musketiers in Bouwel. Onze wegen zijn stap voor stap uiteen gegaan. We waren nooit close, eerder zakelijk. Recent ben ik nog wat oude, voortreffelijk geschreven mails van je tegengekomen - wat een toeval. En ik moet toegeven, ik bewonder...

Van Service naar Gastvrijheid

Van Service naar Gastvrijheid Gedachten bij Unreasonable Hospitality Ik ben aan het luisteren naar het boek Unreasonable Hospitality van Will Guidara, over ‘over-achievement’ in de restaurantwereld. En terwijl ik luister, heb ik al een tiental ideeën genoteerd die...

Kredit aan de Nijverheid

Over failliet gaan en herbeginnen De les van Krediet aan de Nijverheid Ik ben dus vroeger zelf gestart met een computerzaak. Die zaak is gegroeid. Ik kende niets van boekhouding en die zaak is uiteindelijk ook failliet gegaan. Failliet tijdens de tweede Golfoorlog. Er...

CNN

Eén van mijn grote zakelijke fouten: CNN Een bloeiende start Dit gaat over CNN. Niet de televisiezender, maar iets anders. Iets pijnlijk. Eén van mijn grote fouten. Geen relationele fout deze keer, die heb ik ook genoeg gemaakt, maar een echte zakelijke blunder. En ik...

Buren & verschil

"Buren en verschil Een ander gegeven uit mijn jeugd is dat ik me nog goed herinner hoe wij woonden in Herentals, op de Bergen. Naast ons woonden tante Mit en nonkel Gust – ook Gust van den Bosch. Zij was een Van Vervoort. Het was één van de oudere zussen van mijn pa....

Raf Hens

Eerste dag middelbaar Zoals ik al vertelde in een ander stukje: ik was een verlegen jongen. En van de lagere school naar de middelbare school overstappen was een grote stap.Ik was al eens op de nieuwe school geweest tijdens een opendeurdag. Maar dan, op 1 of 2...

Paddenstoelen

Lagere school Van het eerste leerjaar herinner ik me heel weinig. Wat ik me nog wel goed herinner, is dat ik een brave jongen was. We moesten toen met gekruiste armen in de schoolbanken zitten, en ik was natuurlijk iemand die dat deed, braaf, met gekruiste armen op de...

Straatventer in La Paz

Ergens heb ik al verteld: ik heb met mijn dochter een reis gemaakt doorheen Peru en Bolivia. Wij zijn in La Paz geweest. We hebben Machu Picchu gezien. Het was fantastisch. En op een bepaald moment, natuurlijk, ga je dus souvenirs kopen. We hadden ons natuurlijk...

First They Came

First They Camedoor Pastor Martin Niemöller First they came for the Communists,and I did not speak outbecause I was not a Communist. Then they came for the Socialists,and I did not speak outbecause I was not a Socialist. Then they came for the trade unionists,and I...

Birthday Queen

Barbara, Al 34 jaar ben ik blij om je trotse papa te mogen zijn. Leuk om je zo goed bezig te zien. Gelukkige verjaardag Love you papa en miranda Twee jonge dames zitten te praten over allerlei onderwerpen en de wereldoorlogen komen aan bod   jongedame 1: "weet...

Prostatectomie III | Salvage-Therapie

Bestralingen We zijn nu halfweg de 25 bestralingen die ik moet ondergaan. Waar we voor de operatie eigenlijk nooit hebben bij stilgestaan of toch totaal niet op hadden gerekend was het feit dat de kanker niet weg zou zijn. Incontinentie, erecties en libido waren de...